Valravnens Blog

Asatro Blog om Samfund og Kultur

Forargelse over indvielse af asatempel

Kulsoen døber Manheimer

Det har vakt forargelse at udlændinge- og integrations-minister Inger Støjbjerg og Folketingets formand Pia Kjærsgaard har indviet modedesigneren Jim Lyngvilds fynske Asatempel. Pia Kjærsgaard klippede snoren til templet, mens Inger Støjberg døbte templet i øl. Det fik navnet ”Manheimer”.
Kirke- og kulturminister Bertel Haarder udtaler at han undrer sig over at asatroen blev optaget på listen over trossamfund. ”For mig var det mærkeligt at se en gammel hedensk nordisk religion blive ophøjet til et trossamfund med skattefordele og vielsesbemyndigelse. Det undrer jeg mig stadig over.” har Bertel Haarder udtalt til Kristeligt Dagblad.

Tidligere Aarhus-biskop Kjeld Holm mener at ”det er grotesk, at en minister og folketingsformand deltager i et arrangement, der ligger langt ude på det religiøse overdrev. Hverken Inger Støjberg eller Pia Kjærsgaard ville drømme om at være med til at indvie en moské, så at de vil deltage i et arrangement med én, der udtaler sig så bombastisk og historieløst om kristendommen, er komplet uforståeligt” siger Kjeld Holm.

Kjeld Holm henviser til at Lyngvild, i et indlæg i BT sidste år, skrev: ”Kristendommen er jo det værste, der er sket i danmarkshistorien, den har skabt en nation af ynkelige, selvudslettende dovenmikler.”

Bertel Haarder og Kjeld Holm må finde sig i, at vi har religionsfrihed her i landet. FornSiðr- Asa og vane samfundet i Danmark og Harreskovens Blótgilde er godkendt ifølge de regler som alle andre godkendte trossamfund er godkendt efter. Det vil sige både Kristne, Muslimske, Hinduistiske, Buddhistiske mfl. trossamfund. Selvfølgelig kan offentlige personer indvie asa-templer eller andre religioners helligsteder. Især når der er tale om godkendte trossamfund.
Sagen er jo den, at hvis kristendommen var en ny religion i dag, der skulle godkendes efter statens regler for godkendelse af trossamfund, ville der være en hel del passager, især i det gamle testamente, men også i det nye, der har svært ved at opfylde reglen om, at intet i trossamfundets lære må stride mod den offentlige orden. Asatroen har faktisk lettere ved at opfylde den regel end Kristendommen. Asatroen er ikke noget religiøst overdrev.

Bertel Haarder har ret til at have den holdning som kristen, men som Kirkeminister skal han være neutral og behandle alle godkendte trossamfund lige. Når Haarder udtaler at Asatroen ikke burde være godkendt så kunne han principielt havde sagt det samme om Hinduismen, der ligner Asatroen meget. Derfor er det beklageligt at han som kirkeminister siger sådan. Hvis han havde sagt det om Hinduismen eller noget som helst andet trossamfund havde han nok måtte gå af som Kirkeminister. Det kan man jo håbe at Folketingets partier tager ad notam.

Når det er sagt så kan der være gode grunde til at kritiserer arrangementet ved indvielsen af modedesigneren Jim Lyngvilds gudehov.

Jim Lyngvilds arrangement er en sammenblanding af religion og politik. Det er næppe tilfældigt, at det lige var Pia Kjærsgaard og Inger Støjberg der var med ved indvielsen. Den retning inden for Asatroen som Jim Lyngvild tilhører er en stærkt nationalistisk retning, som har langt mere fokus på politik end på religion.
Der er en stor fløj i Asatromiljøet der mener at det er problematisk, at personer som Pia Kjærsgaard og Inger Støjberg og den politik de står for, bliver kædet sammen med Asatroen. Det er ikke den politik, Asatroen i Danmark blev godkent på. Asatroen er ikke specielt Dansk og staten Danmark blev til samtidigt med indførelsen af kristendommen, som eneste tilladte religion.
Der har været talt meget om denne her Imamlov, der skal modvirke religiøse forkynderes radikalisering af menigheden. Desværre må vi konstaterer, at der også er brug for den lov i visse Asatro grupper.

Jim Lyngvilds kritik af kristendommen skyder forbi målet. Som hedning kan man være enig i at det er skidt at kristendommen blev eneste tilladte religion i en periode og kristendommen kan sagtens kritiseres for fks heksebrændingerne, forfølgelse af homoseksuelle osv, men derfor behøver man ikke direkte rakke ned på andre trossamfund.
Det er lodret forkert når Lyngvild påstår; ”at kristendommen har skabt en nation af ynkelige, selvudslettende dovenmikler”. Hvis man læser noget om protestantisk arbejdsmoral bliver det klart at Lyngvild ikke har forstået noget om kristendommen. Desuden viser hans udtalelser en foragt for almindelig Danskere når han påstår, at folk i dag er ”ynkelige, selvudslettende dovenmikler” Det er en fortælling der handler langt mere om Lyngvilds højreorienterede ideologi end om noget religiøst. Det handler slet ikke om Asatro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seneste indlæg

Seneste kommentarer

    Arkiver

    Kategorier

    Meta

    Updated: 2016-06-07 — 11:28
    Valravnens Blog © 2016 Frontier Theme